Sunday, 30 January 2011

7 rombongan iblis laknatullah!

Godaan syaitan mempunyai tahap-tahap tertentu. Lebih kuat iman seseorang maka lebih hebat dan tinggilah pangkat syaitan yang datang menggoda. Waktu yang paling dahsyat adalah sewaktu sakaratul maut. Ketika ini syaitan tidak lagi datang untuk menggoda kita untuk membuat maksiat. Tetapi matlamatnya lebih hebat. Impiannya lebih tinggi daripada gunung Fuji malah mengalahkan gunung Everest. Mungkin juga lebih tinggi daripada langit. Tujuan syaitan kali ini adalah untuk menukar akidah kita.Rasulullah S.A.W pernah bersabda,"Ya Allah, aku berlindung dengan Engkau daripada perdayaan syaitan ketika saat maut."


Iblis yang ditugaskan untuk mengganggu manusia ketika Sakaratul Maut disusun menjadi 7 golongan....


Rombongan 1

Datang Iblis dengan pelbagai rupa seperti emas, perak, makanan dan minuman yang lazat. Jika orang yang dalam Sakaratul Maut itu sewaktu hidupnya sangat tamak dan haloba kepada barang-barang tersebut, maka akan disogokkan segala keperluan itu sehingga nyawanya terputus daripada tubuh. Inilah keadaan mati yang lalai dan lupa kepada Allah S.W.T (kematian munafik dan fasiq). Golongan yang gemar memasak jangan takut pula, semuanya bergantung kepada amal kita di dunia ini.


Rombongan 2

Datang Iblis kepada orang yang sedang dalam Sakaratul Maut itu menyerupai binatang yang paling ditakuti manusia seperti ular, singa, harimau, naga, dinosaur, buaya, kala jengking yang berbisa. Maka orang itu akan meraung sekuat hati. Saat itu terputuslah nyawa daripada badannya.


Rombongan 3

Datang Iblis Laknatullah yang menyerupai binatang yang amat diminati oleh bakal si mati. Jika dia berminat kepada burung, maka syaitan akan menjelma menjadi burung tersebut. Apabila tangan orang yang hendak mati itu ingin memegang binatang kesayangannya itu, matilah dia dalam keadaan lalai dan lupa terhadap Allah. Maka nerakalah tempat pengakhirannya. Bagi peminat kucing, jangan risau..yang penting kita teguhkan akidah kita kepada Allah. Jangan kita membenci pula kepada binatang ini kerana yang menentukan sama ada kita tergoda atau tidak kepada godaan syaitan ini adalah iman kita kepada Allah.


Rombongan 4

Datang Iblis dalam bentuk manusia yang paling dibenci oleh bakal si mati. Maka si mati itu akan berusahalah untuk menggerakkan tubuhnya bagi melakukan sesuatu kepada orang yang dibencinya itu. Kemudian sewaktu itulah maut datang dan matilah dia dalam keadaan fasiq dan munafiq.


Rombongan 5

Datang pula Iblis menyerupai orang yang kita sayang. Contohnya ayah, ibu, nenek, atuk, adik, kakak, isteri dan sanak saudara. Iblis menjelmakan diri mereka menjadi orang yang kita sayang dan membawakan kita air. Sedangkan ketika itu kita sangat dahaga. Maka berkatalah Iblis,

'Wahai anakku, inilah sahaja minuman yang kami bawakan kepadamu dan berjanjilah engkau akan menuruti kami. Engkau akan menyembah Tuhan yang kami sembah, supaya kita tidak bercerai dan marilah bersama kami masuk ke dalam syurga.'

Maka jika dia sudi mengikut pelawaan itu tanpa berfikir panjang lagi. Ketika waktu itulah dia mati dalam kekafiran yang nyata


Rombongan 6

Iblis akan datang menjelmakan diri menjadi ulama' yang membawa banyak kitab. Dia cuba meragukan kita tentang Zat Allah serta memberi ceramah yang mengelirukan. Maka kita pun akan ragu-ragu tentang kewujudan Allah dan akidah kita selama ini. Dalam keraguan itu, Malaikat Izrail pun datang mencabut nyawanya. Maka matilah dia dalam kekafiran dan kekallah dia dalam neraka. Terhapuslah segala amalan baiknya ketika di dunia dahulu.


Rombongan 7

Rombongan terakhir Iblis adalah yang paling hebat. Rombongan ini terdiri daripada 72 barisan ( sama seperti sabda Rasulullah S.A.W bahawa umat Islam akan terbahagi kepada 73 barisan dan satu sahaja yang masuk syurga serta selainnya masuk neraka. Mereka yang masuk syurga ialah mereka yang berpegang kepada al Quran dan Sunnah ( Ahli Sunnah Wal Jamaah ).Ketahuilah sesungguhnya Iblis Laknatullah akan menggoda manusia dengan 72 macam godaan. Setiap satunya berlainan.


Oleh itu hendaklah kita mengajarkan kepada orang yang hampir meninggal dunia itu kalimah ' La ilaaha illAllah' untuk menyelamatkan dirinya daripada golongan Iblis yang sedaya upaya mahu menyesatkan umat manusia. Bersesuaian dengan sebuah hadis yang bermaksud,

"Ajarkan oleh kamu (orang yang masih hidup) kepada orang yang hampir mati itu : 
La ilaaha illAllah"


Sumber: Sakinah karya A.Ubaidillah Alias

p/s: semoga kita sentiasa terpelihara daripada godaan syaitan laknatullah...ameen

2 comments: