Friday, 29 April 2011

cuti dan mati..

hidup hanya sekali, gunakan dijalan yang ALLAH redha..

Assalamualaiku wbk
Bismillahirahmanirahim.. alhamdulillah, Alhamdulillah, alhamdulillah...

Syukur atas rahmat ILAHI yang masih memberi ruang dan peluang kepada insan lemah ni untuk bernafas di bumi fana ini. Sekian lama tiadak membuat sebarang entry di dalam blog ni. Alhamdulillah, exam dah selesai. Hanya doa dan tawakkal kepada ALLAH setelah berusaha, insyaALLAH. Buat sahabat yang belum habis exam, teruskan usaha dan perjuangan anda. Betulkan niat kerana ALLAH.

InsyaALLAH, hujung minggu ni akan bertolak balik ke KK setelah hampir 5 bulan tak balik, sangat rindu dengan mama dan bapa juga abang dan adik-adik yang dicintai kerana ALLAH. Semoga kalian sihat sejahtera, amin. Walaupun duduk dalam 1 negara, tapi tetap tak dapat balik kalau ada cuti seminggu, yelah tak mampu nak tanggung kos penerbangan balik yang agak mahal bagi seorang yang bergelar pelajar. Tapi, bila dekat-dekat nak exam, mula la sibuk nak beli tiket. Bukan sibuk nat study, nil ah ragam aku. Semoga yang lain tak macam aku. Hehehe

Bila berkisah tentang cuti, mesti macam-macam plan yang dibuat. Nak jalan dengan kawan-kawan la, nak duduk rumah la, nak itu, nak ini dan macam-macam nak lagi. Tapi, bagi aku, cuti ni kena manfaatkan dengan perkara yang dapat beri keuntungan kepada kita bukan sahaja di dunia tapi di akhirat juga. Ya lah, hidup ni sementara cuma, bila-bila masa malaikat Izrail akan datang menjemput. Sama ada bersedia untuk mati atau tidak itu semua bukan pilihan kita. Tapi yamg pasti, ALLAH dah beri masa kepada kita untuk menyediakan bekal sama ada bekal yang bakal dibawa tu baik atau sebalikknya. ALLAH telah berfirman yang bermaksud:

“(Katakanlah wahai Muhammad); “Nyawa kamu akan diambil oleh Malaikat Maut yang ditugaskan berbuat demikian ketika habis ajal kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Tuhan kamu (untuk menerima balasan)”. (Surah As-Sajdah: Ayat 11)

Jelaskan maksud ayat di atas. Ya, hidup ini hanya sementara dan kita akan kembali kepada ALLAH yang menciptakan kita, Tuhan yang satu dan tiada taranya. Subhanallah..
So, cuti kali ni nak buat apa? Kalau aku, memang dah ada yang difikirkan dan nak dilakukan, insyaALLAH jika diberi peluang, kerana esok belum pasti. Tapi, biarlah apa pun perkara yang kita rancang dan nak buat tu mendapat redhaNya dan juga mendapat redha ibu bapa dan suami (bagi yang dah berkahwin). Tapi, kalau ada sesiapa yang nak kahwin masa cuti ni, barakallah buat kalian, semoga bait muslim yang dibina mendapar redha ILAHI, insyaALLAH.
Sekian, wassalam . .

p/s:  If you fail to plan, you actually plan to fail

No comments:

Post a Comment